Memorijal Branko Tudor PDF Print E-mail
Written by Vedran Rožić-Administrator   
Monday, 30 March 2009 12:09

Dok je Jedriličarski klub Trogir ovog tjedna imao veliku akciju u svojoj kući u vidu organizacije jedriličarskog bala, najmlađi trogirski jedriličari, oni u klasi optimist su na otoku Krku i vozili svoju prvu veliku ovogodišnju kriterijsku regatu „Memorijal Branko Tudor“. Čak 7 trogirskih morskih morskih vučića je krenulo na ovo natjecanje između 87 curica  i dječaka iz Hrvatske, Mađarske i Češke. Izvedba čitave regate je došla pod upitnik jer je vremenska prognoza najavljivala vrlo jako jugo.

Prognoza se i obistinila. Već u petak, prvog dana, po jugu snage između 5 i 6 bofora regatni odbor nije htio dati start. Na pritisak trenera i vođa puta nekoliko klubova, regatni je odbor ipak dao znak za isplovljavanje uz prethodnu obavijest da lakši i slabiji natjecatelji ne isplovljavaju zbog sigurnosti. Tog prvog dana su odrađena 3 plova na kojima je bilo i 4 trogirska optimista koje je trener Miroslav Rožić dao zeleno svjetlo za isplovljavanje.

                Subotnje jutro je osvanulo sa nešto slabijim jugom po kojem je na startnu liniju izašla cijela flota optimista. No nakon starta, jugo je počelo jačati, tako da je već na prvoj bovi dosegnulo brzinu od 35 čvorova (ili snagu 8 bofora) po kojoj, primjerice, samo najveći trajekti na Jadranu isplovljvaju na more. Valovi, koji su inače po jugu na Kvarneriću vrlo veliki, su bili prešli visinu 1,5 m, pa su se optimisti počeli redovito prevrtati kada bi uletjeli u njihove krijeste.

                U tom momentu glavni regatni odbor je podigao na jarbol zastavu „F“ –„folow me“  (slijedi me), i povukao cijelu flotu nazad u krčku luku, sa koordiniranim nizom akcija spašavanja prevrnutih malih optimista.

                U nedjelju, po identičnim vremenskim uvjetima, nije ni bilo šanse za isplovljavanje. Jedriličari su umjesto na regatno polje, prionuli na pakiranje svojih brodova i povratak kući.

                I tri odrađena plova bila su dovoljna za pravovaljanost natjecanja, najuspješniji mladi trogirani su Duje Krstulović, i Jure Vuletić na 56. i 57. mjestu. Na 67. mjestu je Domagoj Paraman, a Marin Radačić je 72. U konkurenciji natjecatelja starosti do 12 godina naš Marin je 4.

                Našoj ekipi optimista, koja je najmlađa u Hrvatskoj, ova regata je veliko iskustvo.

Ono čega im je bilo žao jest da nisu jedrili sva 3 predviđena dana ove regate. 

 

 
No images
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner