Luka Rožić-dva pehara u jednom danu PDF Print E-mail
Written by Mejrema Reuter   
Thursday, 21 May 2009 10:06

Najmlađi trogirski jedriličar koji vrijedno jedri na svim regatama od prošlog listopada, Luka Rožić na regati Sv. Jelina u Vodicama kući se vratio sa dva pehara. U ukupnom poretku između 17 dječaka i djevojčica, Luka je osvojio drugo mjesto i prvo mjesto u kategoriji jedriličara u klasi Optimist do dvanaest godina. Izvrstan je to rezultat za dječaka kojemu je tek osam godina i koji je, ako se ne varam, najmlađi jedriličar u Hrvatskoj koji jedri na regatama.Luku srećem u jedriličarskom klubu gdje priprema brod za narednu regatu, ovog puta u Splitu.

Dok mu objašnjavam što je trogiski list i zašto bih rado upoznala čitatelje sa ovim izvanredno vrijednim dječakom i njegovim uspjesima u jedrenju, on vadi brod vani, neda se baš previše smetati, odrješava polako svaki uzao na lantini i usput komentiramo uzlove komplicirane i one koji to nisu,”sreća je da su svi uzlovi na Optimistu muški, nema pašnjaka pa je onda lakše”, priznaje mi Luka, skida jedro, slaže ga pomno poput kakvog zlatnog letećeg ruha, ogledava svaki ugao pod kojim mu jedro izgleda perfektno složeno i poput kakvog znanstvenika slaže svaki konopčić na svoje mjesto i pričamo tako polako kako to jedan mali osmogodišnji dječak zna zapravo toliko toga. Luka je đak drugog razreda osnovne škole Petar Berislavić gdje iz svoje škole ima pogled na svoj jedriličarski klub u kojem provodi svo svoje slobodno vrijeme.

U klubu sam na treningu skoro svaki dan”, govori Luka glasom iz kojeg se osjeća lijepi mir,”kada sam počeo u školi jedrenja onda je izlazak na more bio tri puta tjedno. Jedrili smo u tri grupe tako da smo svi imali mogućnost naučiti što više. Učio nas je Mario Škrlj. Kad sam naučio jedriti tata mi je kupio Optimista. Sada imam svoj brod s kojim sam bio na osam regata. Prva je bila u Primoštenu, bilo nas je oko dvadeset i moram priznati da nije bilo baš uzbudljivo jer vjetar i nije bio baš neki, regatno polje je bilo kratko ali je zato plov trajao tri sata”, sve ovo priča dok priprema svoj brod za smještaj u prikolicu. Navlakom prekriva cijeli brod nakon što je u njega posložio sve ono što regatna pravila nalažu. Niko ga ne trea podsjećati. Luka zna svaki detalj i sve ovo radi sam. Ako bi svaki osmogodišnjak pospremao svoju sobu ovako pomno kao što Luka Rožić priprema svoj brod, sve majke ovog svijeta bile bi vrlo sretne žene.

Nakon regata u Vodicama, Šibeniku, Zadru, Splitu i Trogiru ono što Luku najviše raduje je kada svi zajedno putuju i dijele, poput velike obitelji, uzbuđenja regatnog dana. “Jednom smo spavali na brodu, krstašu, bilo nam je super”.

U Vodicama, na sami dan grada, 3. svibnja u organizaciji jedriličarskog kluba Tijat, Luka je jedrio regatu koju zasigurno nikada neće zaboraviti. Lijepo je kada se naporan rad i svakodnevni trud sjedine u dobitnu kombinaciju. Katkada ona- važno je sudjelovati- nije dovoljna. Jedrila su se tri plova te nedjelje iako je regata bila planirna za dva dana. Prethodnog dana puhala je bura koja nije bila povoljna za tako mlade jedriličare i njihova mala jedra pa je regatni odbor odlučio da se mali jedriličari strpe do sutrašnjeg dana.

U prvom plovu Luka je na cilj ušao sedmi. “Nisam mogao dobro vidjeti finiš, učinilo mi se da ni oni nisu bili točno sigurni gdje se treba ići, mogao sam ja to i bolje, u drugom plovu bio sam prvi, izabrao sam rutu koja je bila bolja od one koju su izabrali drugi, njima se desilo da ih je na putu uhvatila bonaca dok sam ja i dalje jedrio jer nisam bio toliko blizu kopna, moglo bi se reći da sm imao i sreče. Treći plov završio sam na trećem mjestu. Tako sam sveukupno bio drugi”.

Luka je svoje zaslužene pehare stavio u dnevni boravak da ga još neko vrijeme podsjećaju na zasluženu nagradu. Mama Željana, tata Šime i sestra Fani ponosni su na ovog jedinstveno mirnog i nadasve pristojnog dječaka koji sa iskrenom odgovornošću prati svaki savjet koji mu starije kolege jedriličari i treneri u klubu daju ali osmjeh zadovljstva i vesele mu oči osvjetle svakog tko ga pohvali i čestita mu u prolazu na ovom izvanrednom uspjehu u Vodicama.


 
No images
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner