S JESENSKIH REGATA KRSTAŠA 1 - Meridijanova jesenska PDF Print E-mail
Monday, 08 November 2010 15:15
Zima mi je omiljeno doba godine za skitanja pod jedrima. Lako je u proljeće i ranu jesen - razvikane regate, toplo, svi se bude iz zimskog sna ili još produljavaju dojam ljeta pa se skupljaju kao žene na rasprodajama...

Sada treba skupiti ekipu koja hoće odvoziti na zimskim gumama kroz onu ‘rupicu u planini’, što bi rekao jedan nadahnuti poznanik, ekipu koja pronalazi uzitak u nabacivanju svakog sljedećeg sloja robe kako ide suton, koja se nada da na brodu ima kalorifer (Webasto?! ne, to je luksuz), koja se ne boji pokore za sve psovke koje uputi buri ili jugu... E da, sad je svaka regata veliki, blistavi poklon u sivoj svakodnevici!

A srednji Jadran nudi dovoljno jesensko-zimskih darova za skratiti vrijeme mirovanja: Maridijanova jesenska, Jabuka, Sv. Nikola jedri i pred Šibenikom i u Biogradu, Božićna... Ma ima toga još, ja samo nabrajam one na kojima se uvijek osjećam odlično i koje su otvorene za sve!

Prva od nabrojanih održavala se ovog vikenda. Vozi se oko Ugljana i Pašmana, rutom obrnutom od kazaljke na satu  od Sutomišćice do Sutomišćice. Jednom sam ju odradila na Saloni 37, jednom na Seascapeu 18. Ove godine na Bavariji 44 s užitkom uz Vedrana Nemeša i Daliju iz JK Meridijan.

Regata nije ponudila zimske uvjete, što je svima koji smo se okupili izuzetno godilo, ali jest donijela pravu dozu regatne napetosti. Istina, ne zbog siline vjetra, već zbog struje kao u planinskog brzaca: i kajakaši bi se namučili s kurentom koji je kao ljuske oraha nosio jedrilice pod punim jedrima s posadama koje grozničavo i uporno traže rješenje i pravi izlaz iz grotla Velog Ždrelca!

Evo, pročitajte:

http://www.jk-meridijan.hr/article.php?id=138  

 

Vjerujem da ćemo dogodine odjedriti cijeli zacrtani put, a tad će biti drugačijih, ne manje napetih priča. Nadajmo se da se ipak neće zapinjati za sajle tunogojilišta, rušiti se jarboli ili kratit jedra pod refulima koji donose čak i pahulje snijega, kao ranijih godina. No, možda će se opet odabrati mikrotoneri za put od 60ak milja i tako izazivati simpatiju i empatiju svih onih na više puta duljim jedrilicama.

Do sljedeće Maridijanove, koja ima i proljetno izdanje u dvodnevnom navigacija-štapovi ruhu, skitat ćemo i pisati o regatama koje očekuju nas, a i mi željno njih. 

 

Vaša Lela 

 
No images
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner