Jonathan III TREĆI u Puli PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 12 November 2014 15:13

Pula i JK Vega bili su domaćini Prvenstva po ORC premjeru od 07. - 09. studenog 2014. 

Stotinjak natjecatelja nadmetalo se za naslov prvaka, ali i za pobjedu u ORC Kupu Hrvatske.

Vlasnik broda Jonathan III, član JK Trogir, Robert Gaćina - Bilin i poznati riječki kormilar Darko Hajdinjak ostvarili su treće mjesto u svojoj skupini i treće mjesto ukupno. U posljednjem plovu ukupno bili su prvi.

Orkansko jugo koje je puhalo dva dana prije samog natjecanja zaustavilo je nekoliko posada na putu do Pule. Srećom, bez ozbiljnih posljedica.

Prvog dana natjecanja, u petak, nije se jedrilo zbog bonace. Flota je nakratko isplovila, uz kišu i valove, ali ne i uz vjetar. 

Promjenjivo jugo snage od 14 - 20 čvorova, uz veliki val pratilo je jedriličare drugog dana natjecanja. Uspješno su odjedrena tri plova. 

Treći dan odrađen je samo jedan plov zbog promjenjivog vjetra.

ORC Internacionalni sustav je izjednačavanje različitih jedrilica. U Hrvatskoj se primjenjuje zadnjih desetak godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica. Svaka jedrilica ima svjedožbu koja govori o teoretskim brzinama koje bi jedrilica trebala u određenim uvjetima postizati. Nakon odjedrenog plova uz pomoć računalnog programa dobivaju se korigirana vremena jedrenja koja određuju poredak natjecatelja, bez obzira na redoslijed kojim su u realnom vremenu ušli u cilj. 

 
No images
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner