Brodomodelarstvo općenito PDF Print E-mail
Saturday, 21 March 2009 14:35
Brodomodelarstvo je izrada umanjenih (modela) jedrilica. Veličina takvih jedrilica uglavnom varira od 0,5 do 1,5 metara dužine. Takvi modeli stvarno jedre pomoću radio uređaja kojima upravlja jedriličar. Takvim se RU (Radio Upravljanim) jedrilicama jedriličari natječu na posebnim regatama u svojim klasama, baš kao i sve ostale 'prave jedrilice'' ili krstaši. U našem klubu, kao i u Hrvatskoj se danas izrađuju ili sastavljaju dvije klase jedrilica:
 
-         nacionalna školska klasa 'G70' duljine 70 cm, za mladež od 10 do 18 godina
-         seniorska međunarodna klasa '1m' duljine 1 m.
 
BRODOMODELARSTVO treba razlikovati od BRODOMAKETARSTVA.
 
BRODOMAKETARSTVO je izrada umanjenih  vjernih kopija 'brodova'. Makete služe samo za razgledavanje.
 
U BRODOMODELARSTVU se, dakle,  ne izrađuju vjerne kopije 'velikih brodova' već umanjena plovila koja su sposobna za vožnju na vodi kao i 'pravi' brodovi.
 
Brodomodelarstvo je u Trogir došlo 50-tih godina sa velikanom hrvatskog jedrenja i brodomodelarstva, pokojnim Stankom Ninčevićem. Na, danas nasutom, prostoru Lokvica čak je bilo održano i državno prvenstvo bivše Jugoslavije. Stankovim odlaskom iz Trogira, brodomodelarstvo je zamrlo.
 
Trogir je grad iznimno bogate povijesti brodogradnje (i male i velike). Dugi niz godina sva 'čiovska dica' (gdje je klub i smješten) su u klubu učila popravljati, brusiti, bojati i unapređivati klupske jedrilice na kojima su i sami plovili i regatavali. Tako su se mladi učili raznim meštarskim vještinama i pripremala za život koji je često bio vezan uz more. Ta je tradicija bila duboko utkana izradu i održavanje drvenih i plastičnih jedrilica. Međutim današnje vrijeme, globalizacije, brzog života, i plastičnih brodova iz velikoserijskih tvornica, je takav način učenja učinilo preskupim i neefikasnim. Zato je Uprava kluba odlučila oživjeti brodomodelarstvo, kako bi održala tehničku kulturu svoga podmlatka. 2006 godine obnavlja se brodomodelarstvo u našem klubu, a potom se održava prava škola brodomodelarstva za djecu osnovnoškolskog uzrasta. U vrlo kratkom vremenu flota trogirskih modela je narasla na 15 modela klase 'G-70' i 5 modela klase '1 m'. Danas J.K. Togir ima  jednu od najsnažnijih brodomodelarskih momčadi u Hrvatskoj u obje klase. Posebno se ponosimo činjenicom da je grupa naših brodomodelara razvila, po vlastitom projektu, originalni dizajn modela klase G-70. Tako danas u Hrvatskoj tri originalna modela nacionalne klase G-70.
 
No images
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner